Elev der sidder og skaber struktur på sine opgaver
Anna
Mentor
Indholdsfortegnelse SRP & Skriftlige Opgaver 23. april 2019 Læsetid: 5 min

3 gode råd til DHO-opgaven

DHO er først og fremmest en virkelig god mulighed for at prøve kræfter med at skrive en stor opgave inden SRO og SRP. Det er derfor vigtigt at gøre sig umage med opgaven, fordi de erfaringer, du får gennem DHO’en, kan du bruge videre i din tid i gymnasiet.

Fagkombinationen skal øge forståelsen af emnet

Når du giver dig i kast med opgaven, er det vigtigt fra starten af at have for øje, at de to fag skal kombineres. Det er således vigtigt, at de to fag ikke blot belyser emnet fra to forskellige perspektiver, men også i fællesskab øger forståelsen af emnet. Det kan derfor være smart som noget af det første at få afklaret, hvad de to fag kan individuelt, men også hvad de to fag i fælleskab kan bidrage til. Det kan derfor være godt at overveje, hvad historiefaget kan fortælle om f.eks. de samfundsmæssige begivenheder, som finder sted, samt hvad danskfaget fortæller om individets oplevelser og bevidsthedstilstand, men også i høj grad, hvad kombinationen af de to fag kan fortælle om f.eks. en periode og dens tilhørende kulturtilstand og individets oplevelse af denne samfundsform. I den forbindelse er det en god ide, inden du begynder at skrive, at have styr på de kilder og litteratur, som du vil bruge. Læs alle kilderne igennem og overvej, hvad de forskellige kilder og litteratur skal bidrage med i opgaven.

For at gøre ovenstående lidt mere konkret kommer et eksempel fra en opgave, som jeg selv har skrevet. Opgaven omhandlede Industrialisering og modernitet, og i dansk læste jeg romanen Lykke-Per af Henrik Pontoppidan. Bogen analyserede og fortolkede jeg ud fra et dansk-fagligt perspektiv, og brugte det til at undersøge, hvordan det moderne samfund påførte individet en splittelse, og hvordan disse splittelseserfaringer blev tematiseret i litteraturen. I historie analyserede jeg kilder og satte det ind i et historieperspektiv, således at jeg kunne undersøge, hvordan industrialiseringen startede. Derudover kombinerede jeg historiemetoder og danskmetoder til at undersøge, hvordan moderniteten påvirkede litteraturen og samfundet, hvilket var en central del af opgaven, da kombinationen og diskussionen i høj grad hæver niveauet.

Den røde tråd er key!

Derudover er det essentielt, at opgaven har en rød tråd og at delafsnittene hænger sammen, således at de hele tiden holder læseren i hånden ved at henvise til forrige afsnit og delkonklusioner. Det er derfor en rigtig god idé at starte med at lave en form for disposition, hvor du også skriver sidetal på, så du ved, hvor meget de forskellige dele nogenlunde skal fylde. Når du skriver dispositionen, er det en god idé at gennemtænke, hvordan du kan kombinere fagene, og hvordan opgaven kan konstrueres, så opgaven hele tiden leder op til din konklusion.

Brug dine værktøjer

Som det sidste vil jeg opfordre dig til at bruge de værktøjer, som Word har. På store afsnit bruges typografien Overskrift 1 og på de mindre afsnit typografien Overskrift 2, og på teksten typografien Normal. Du kan ændre typografierne under ”Typografi rude” og så ”Rediger typografi… ”, som du finder under pilen ud fra den aktuelle typografi. Ved at bruge disse typografier, kan du indsætte en automatisk indholdsfortegnelse under ”Referencer” til slut - Og tro mig, det bliver du glad for!

Derudover kan det være en stor fordel at bruge funktionen ”Indsæt citat” under ”Referencer”. Hver gang du skriver noget, som du læser i en kilde, skal du indsætte en fodnote (og husk nu at gøre det, imens du skriver, ellers kommer du til at sidde med et umuligt projekt til sidst!). I fodnoten stiller du dig med musen og klikker på ”Referencer” og ”Indsæt citat”. Citatet, som indsættes i fodnoten, kan du ændre til en statisk tekst, således at du kan skrive henvisningen med fuldt forfatternavn, titel og årstal. På denne måde kan du i slutningen af dokumentet indsætte en kildehenvisning ved at klikke på ”Referencer” -> ”Bibliografi” -> ”Bibliografi”. Dette er en meget overskuelig måde at ordne formalia, så du har helt styr på denne del - det kan nemlig trække en hel karakter ned, hvis du ikke har styr på det!

Se uddrag af videoen om den mundtlige fremlæggelse nedenfor og find den fulde version på Restudy.dk


Til sidst er der bare tilbage at sige mange gange held og lykke med opgaven!

Anna, Mentor
Anna har været mentor siden starten af skoleåret og underviser elever i folkeskolen i matematik og engelsk. Hun holder meget af jobbet, fordi hun hver gang føler, at hun gør en forskel. Hun har fokus på at styrke elevens egen forståelse samt at styrke elevens tro på sig selv.

SRP & Skriftlige Opgaver

Se alle

SRP-emner og -fag
Hvad kan man skrive SRP om? Og hvilke fag skal man vælge? Få ideer her..
Guide til SRP | Alt du skal vide om dit studieretningsprojekt
Her får du en guide til din SRP, så du kan komme godt fra start...
Gode råd til din SRP - valg af fag, emne og research
Her får du nogle gode råd til, hvordan du træffer beslutningerne til d..
10 gode råd til din SRP-periode
SRP-opgaven virker skræmmende for mange gymnasieelever - Her får du 10..
Sådan tilrettelægger du bedst din SRP-proces
Igennem et antal vejledninger har du mulighed for at stille spørgsmål ..
Sådan får du mest muligt ud af din skriveperiode
Her er en guide til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af din skri..
Sådan kommer du bedst i gang med din SRP
Her får du et par tips til, hvordan du kommer bedst fra start!..
5 gode råd til skrivedagene under din SRP
Lav en tidsplan over dine skrivedage, så du ved, hvad du skal nå, og h..
5 gode råd til opbygningen af din SRP
Når du skriver din SRP, er det vigtigt, at du har styr på formen.  Du ..
Sådan finpudser du sproget i din SRP-opgave
Når du afleverer dit studieretningsprojekt på gymnasiet, vurderes din ..
Sådan kommer du sikkert gennem skriveperioden
Her er 6 gode råd, som nok skal få dig sikkert gennem skriveperiode...
Sådan skriver du en god problemformulering
Problemformuleringen beskriver, hvilket emne du ønsker at arbejde med...
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.